Zöldhulladék

4.1/5 - (51 votes)

Biohulladékok mindenütt

A hulladékok szerves anyag-tartalmának bomlása következtében ma is nagymértékben nő az üvegházhatású gázok mennyisége légkörünkben. Ezt megelőzendő ¬¬— az Európai Unióval egyetemben — alakítottuk ki környezetpolitikánkat, melynek elsődleges célja a szerves anyagok jelenlétének drasztikus csökkentése.

A lehullott falevelek, ágak, gallyak összegyűjtésekor, sőt a fűnyírás alkalmával is számít a környezettudatosság; az, hogy a zöldhulladékokat
elkülönítve gyűjtsük, és szállításukra is nagy hangsúlyt fektessünk. Ne égessük el, vigyük lerakóba őket, inkább komposztáljunk, hogy mielőbb visszakerülhessenek a természetbe!

Arra azonban ügyeljünk, hogy mit teszünk a komposztálóba, vagy a zöldhulladék zsákokba. A fenyőféléket, diófaleveleket, gallyakat mellőzzük, ugyanis az előbbieknek magas gyanta-, az utóbbiaknak magas olaj- és mérgezőanyag tartalmuk van, így nehezítik a komposztálás folyamatát.

zöldhulladék kezelése, elszállítása

A zöldhulladék gyűjtés lehetséges formái

 1. otthoni, saját kezű komposztálás
 2. zöldhulladékok zsákba való gyűjtése
 3. konténer bérlése a zöldhulladékhoz
 4. növényi hulladék elszállíttatása
 1. A komposztálás talán az egyik legkézenfekvőbb formája a növények újrahasznosításának. A gyümölcsfákról, bokrokról lejövő gallyakat, elkorhadt ágakat, a fűnyírás következtében összegyűlt fűkupacokat, sőt a gyomokat is könnyűszerrel hasznosíthatjuk. A komposztáláshoz érdemes erre a célra fejlesztett berendezéseket készítenünk, vagy vásárolnunk. Többféle kiszerelés közül választhatunk az eljárás módja szerint: nyílt, részben zárt, és zárt.
 2. Ha nincs elegendő helyünk egy saját komposztáló-részleg kialakításához, vagy egész egyszerűen csak nincs kedvünk a folyamattal bajlódni, mert nem tudjuk hasznosítani a szerves hulladékokat, zöldhulladék-zsákokat is beszerezhetünk például barkács áruházakban, vagy töltőállomásokon. Ezeket az arra illetékes szervek, adott napokon és helyszíneken veszik át, vagy szállítják el otthonunkból. A részletekről az adott körzet illetékeseinél érdeklődjünk.
 3. Ha kevésnek bizonyulnak a komposzt összegyűjtésére alkalmas zsákok, a zöldhulladék konténer bérlése mellett is dönthetünk. Amikre érdemes odafigyelni: pontosan tudnunk kell a zöldhulladék mennyiségét (m3); annak felpakolására nekünk lesz gondunk; magasabb költségeket von maga után, mintha elszállíttatnánk a komposztnak valót.
 4. A növényi hulladékok elszállítását sok esetben hétvégén is elvégzik. Nem kizárólag kertészetek, cégek vagy társasházak nyújthatják be igényüket a fuvarozásra, hanem magánszemélyek is. A kommunális hulladékokkal ellentétben a zöldhulladékokat (fa- és bokornyesedék, fű, gyom) nem korlátozott befogadóképességű szigetelt lerakóba, hanem komposztüzembe szállítják. Ha szerencsénk van, akkor a szállítás költsége fedezi a felrakodását is.

zöldhulladék és környezetvédelem

Az élhetőbb jövőt saját magunk teremtjük

 • Ha a birtokunkban lévő zöldhulladékot nem égetéssel juttatjuk vissza a környezetbe, akkor légkörünket sem szennyezzük tovább.
 • Minden szerves hulladékot hasznosíthatunk a kertben a föld felsőbb, és alsóbb rétegeinek trágyázására is. Így abban biztosak lehetünk, hogy tápanyagokban gazdag hellyel szolgálhatunk a zöldségeknek, virágoknak és gyümölcsfáknak egyaránt.
 • Kevesebb illegális úton elhelyezett hulladékkal kell számolnunk országos szinten. Így nemcsak lakóhelyünk kinézetén javíthatunk, de a törvényellenesen lerakott hulladékok elszállítási költségén is rengeteget spórolhatunk.
 • Példát mutatunk környezettudatos, és még nem „zöld embertársainknak” is. Felhívhatjuk figyelmüket a hulladékszelektálás fontosságára, valamint az újrahasznosítás előnyeire.

Szeretne Ön is bővebben tudakozódni a komposztálás folyamatáról, vagy az általunk kiszabott zöldhulladék elszállítás fuvarköltségeiről? Böngésszen tovább weboldalunkon, ahol számos hasznos információt találhat a cégünk által alkalmazott technológiákról, valamint díjszabásainkról. A kapcsolatot a zoldfuv@gmail.com e-mail címen, vagy a mindennap hívható +36/70-67-070-70-es számon is felveheti velünk. Várjuk mielőbbi megkeresését!

zöldhulladék elszállítása olcsón

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.